piątek, 19 lutego 2016

Bogate źródła witam w produktach spożywczych

Co wybierać aby dostarczyć ogranizmowi witamin ? Oczywiście owoców i wrzyw oraz wiele orzechów czy roślin strączkowych. Poniższa grafika w łatwy sposób obrazuje bogate źródła witamin - grafilka znaleziona na stronie : WIemy Co jemy zachęcam was do odwiedzenia i znaleznienia wielu ciekawych informacji o żywieniu.
Witamina A
  • jest niezbędna w procesie widzenia
  • uczestniczy w prawidłowym przebiegu procesów wzrostowych w różnicowaniu komórek organizmu, przy czym w znacznej mierze dotyczy to komórek nabłonka i tkanki kostnej
  • sprzyja zdolności regeneracyjnej komórek
  • działa ochronnie na nabłonek skóry i błon śluzowych
  • bierze udział w syntezie białek i w przemianach lipidów (tłuszczów)
  • z uwagi na właściwości przeciwutleniające pełni rolę ochronną przed działaniem wolnych rodników i ich pochodnych tlenowych.
Witamina C


  • Uczestniczy w procesach metabolicznych jako substancja przenosząca elektrony.
  • Współdziała w biosyntezie kolagenu, przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości.
  • Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych
  • Bierze udział w biosyntezie hormonów kory nadnerczy
  • Uczestniczy w regeneracji witaminy E
  • Ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych.
  • Jako silny reduktor przeciwdziała procesowi utleniania wywołanemu przez wolne rodniki
  • Podnosi odporność organizmu
  • Hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin
  • Ma właściwości bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych
Witamina E czyli α-tokoferol, w organizmie człowieka wykazuje wiele zróżnicowanych funkcji. Przede wszystkim posiada właściwości antyoksydacyjne, zapobiegając uszkodzeniom błony komórkowej komórek, wywołanym przez wolne rodniki. Ponadto hamuje utlenianie cholesterolu , przez co przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Zapobiega również tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych, dlatego zaleca się jej zażywanie osobom mającym wysokie stężenie cholesterolu we krwi oraz w profilaktyce przeciw zawałowi.


 Witamina K bierze udział przede wszystkim w wytwarzaniu przez wątrobę protrombiny oraz innych czynników regulujących krzepliwość krwi. Niedobór protrombiny sprawia, że krew krzepnie powoli lub wcale, co, nawet przy małym skaleczeniu, powoduje obfite i długotrwałe krwawienie. Witamina K aktywuje również białka odpowiedzialne za uwapnienie kości, co w konsekwencji zapobiega osteoporozie. Przeprowadzone badania wykazały, że witamina K ma duży wpływ na układ krążenia. Zapobiega zwapnieniu i odkładaniu się płytek miażdżycowych w naczyniach tętniczych. Działa również przeciwnowotworowo - hamuje rozwój raka piersi, jajników, wątroby, żołądka oraz nerek. Chroni noworodki przed wystąpieniem skazy krwotocznej.


Witaminy z grupy B należą do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Ponieważ nie są wytwarzane i magazynowane w organizmie, należy pamiętać o ich systematycznym, codziennym dostarczaniu.
Witaminy z grupy B pełnią szereg funkcji, mających istotne znaczenie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Odpowiadają za prawidłowy wzrost dzieci, równowagę psychiczną, chronią przed nowotworami. Witaminy z grupy B występują niemal w każdym pożywieniu pochodzenie roślinnego lub zwierzęcego. Przyczyną niedoboru może być np. upośledzone wchłanianie w przewodzie pokarmowym lub alkoholizm.


Witamina A jest niezbędna w procesie widzenia, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega zakażeniom, gdyż pomaga zwalczać bakterie i wirusy, wygładza i ujędrnia skórę, powoduje zdrowy wygląd włosów i paznokci, zwalcza wolne rodniki - jest przeciwutleniaczem, wpływa na wzrost, a także na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/niedobor-witaminy-przyczyny-objawy-jak-uzupelnic-niedobor-witaminy-a_38787.html