piątek, 22 stycznia 2016

Hummus

Przepis na pyszny klasyczny hummus z ciecierzycy któą gotujemy sami, nie z puszki. W smaku jest znacząca różnica. Dziś przeis na hummus podstawowy ale oczywiście możecie szlaeć z dodatkami np.
- awokado, burak, papryka, czarnuszka, wiele ziół i przypraw, możliwości jest mnóstwo.

 SKŁADNIKI
  • 2 szklanki suszonej ciecierzycy 400 g
  • 3 ząbki czosnku 
  • ½ szklanki pasty sezamowej tahini 
  • sok z 1 cytryny 
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól 
PRZEPIS
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i zostawiwamy do namoczenia na noc.
Na drugi dzień odcedzamy i wlewamy świeżą wodę. Gotuj na małym ogniu, z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej do miękkości. 
Do misy przekładamy ugotowaną ciecierzycę, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę i kilka łyżek wody. Składniki zmiksuj na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą. Schładzamy w lodówce i zajadamy!