czwartek, 21 stycznia 2016

Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną

Zdrowe słodkie, czekoladowe i pyszne! 

SKŁADNIKI


    200 g kaszy gryczanej

    150 g gorzkiej czekolady

    50 g miodu

    2 jajka + jedno białko

    2 łyżki jogurtu naturalnego

    1/2 szklanki otrębów

    1 łyżka ciemnego kakao
    1 płaska łyżeczkaproszku do pieczenia
Gotujemy kaszę gryczaną na sypko. W między czasie rozpuszczamy czekoladę i oddzielamy żółtka od białek jaj. Ugotowaną, lekko ostudzoną kaszę przesypujemy do wysokiego, naczynia, dodajemy resztę składników (oprócz białek) i dokładnie blendujemy. W osobnej misce ubijamy pianę z białek, którą następnie dodajemy do masy i łyżką dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy, którą przekładamy do formy. Ciasto pieczemy w 180'C przez 35 minut.