niedziela, 13 grudnia 2015

Zimowe warzywa retro Skorzonera

Skorzonera – skarbnica witamin B
To warzywo wygląda trochę jak długa brązowo-brunatna pietruszka. Przed spożyciem trzeba je obrać, gdyż skórka jest zdrewniała i niejadalna. Korzeń w środku jest biały, ale szybko ciemnieje, więc warto go skropić sokiem z cytryny, by zachował jasny kolor. Skorzonera jest lekko słodkawa, przypomina w smaku szparagi (często nazywana jest „zimowym szparagiem”). Dlatego warto wypróbować, jak smakuje zapiekana pod beszamelem. Można ją także ugotować w wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub na parze i podać z dowolnym sosem. Świetnie sprawdzi się w surówkach i zapiekankach. Można przygotować pyszną zupę-krem dodatkiem czosnku. Skorzonera, nazywana czasem czarną salsefią, bogata jest przede wszystkim w witaminy z grupy B oraz w potas, wapń i magnez.

Czy skorzonera gości w waszej kuchni???