Skorzonera – skarbnica witamin B
To warzywo wygląda trochę jak długa brązowo-brunatna pietruszka. Przed
spożyciem trzeba je obrać, gdyż skórka jest zdrewniała i niejadalna.
Korzeń w środku jest biały, ale szybko ciemnieje, więc warto go skropić
sokiem z cytryny, by zachował jasny kolor.
Skorzonera jest lekko słodkawa, przypomina w smaku szparagi (często
nazywana jest „zimowym szparagiem”). Dlatego warto wypróbować, jak
smakuje zapiekana pod beszamelem. Można ją także ugotować w wodzie z
dodatkiem soku z cytryny lub na parze i podać z dowolnym sosem. Świetnie
sprawdzi się w surówkach i zapiekankach. Można przygotować pyszną zupę-krem dodatkiem czosnku.
Skorzonera, nazywana czasem czarną salsefią, bogata jest przede
wszystkim w witaminy z grupy B oraz w potas, wapń i magnez.
Czy skorzonera gości w waszej kuchni???
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz