Płatki jaglane są świetną alternatywą dla leniuchów, ponieważ nie trzeba ich gotować tak jak kaszy.
Wystarczy zalać gorącą wodą lub mlekiem, zostawić na 2-3 minuty i
gotowe. Te zalane wodą można ponownie zalać jogurtem, dodać owoce i mamy
pyszne śniadanie zrobione w kilka minut.
W płatkach jaglanych znajdziemy:
- Wysoką zawartość żelaza - pełni ważną rolę podczas transportu krwi, a jego niedobór grozi anemią.
- Wapno - jest
jednym z podstawowych budulców tkanki kostnej.
- Lecytynę - Ważny składnik zapewniający dobrą pamięć i koncentrację.
- Fosfor - budulec kości, zębów, DNA i RNA. Bez tego składnika, tkanki nie funkcjonują prawidłowo.
- Potas - pełni ważną rolę podczas kurczenia mięśni, jego niedobór jest przyczyną nadciśnienia tętniczego.
Płatki jaglane nie zawierają glutenu, za to są źródłem białka roślinnego.
Oprócz wyżej wymienionych właściwości, dobrze usuwają toksyny z naszego
organizmu i dodają energii na cały dzień. Jak widać, warto je włączyć
do swojej codziennej diety dla zdrowia i urody.
Już jutro na blogu przepis na pyszną tartę z owocami na cieście z płatków jaglanych.
Płatki jaglane jako
produkt zbożowy, zawierają cenne witaminy z grupy B oraz wiele innych
składników, które korzystnie wpływają na zdrowie i wygląd skóry, włosów i
paznokci. Dodatkowo, ich atutem jest brak zawartości glutenu, co czyni
je dobrym produktem dla osób chorujących na celiakię
http://bonavita.pl/platki-jaglane-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie
http://bonavita.pl/platki-jaglane-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz