sobota, 28 listopada 2015

Czekoladowe ciastka owsiane

 Kolejne pyszne łatwe i zdrowe ciasteczka!

Składniki
85 g roztopionego masła,
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki rodzynek i innych suszonych owoców
50g mąki orkiszowej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
70 g brązowego cukru Dark muscavado
2 łyżki kakao
1 spora łyżka miodu
1 roztrzepane jajko


 Przepis
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Do rondelka roztapiamy masło dodajemy miód. Po lekkim przestudzeniu dodajemy jajo, mieszaninę dodajemy do suchych składników. Mieszamy łopatką. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki z ciasta i lekko spłaszczamy wilgotnymi rękoma lub dociskami stempelkami do ciastek. Pieczemy ok. 15 minut, studzimy na kratce.