środa, 25 listopada 2015

Ciasto orzechowe z polewą korzenną

Dziś troszkę mniej dietetyczne ciasto, ale równie zdrowe. W większości zrobione jest z orzechów, miodu, rozgrzewających przypraw oraz sezonowych jesiennych owoców. Jabłka i gruszki to królowe jesiennych owoców- jedzmy więc i cieszmy się smakiem. Również orzechy teraz szczególnie włoskie są świeże i wyjątkowo pysze- o właściwościach odżywczych nie wspominając. A połączenie togo w pyszne ciasto- czy można lepiej ?:)


SKŁADNIKI
200g orzechów włoskich świeżo zmielonych (ja mielę w młynku)
3 jajka
3 łyżki miodu
3 łyżki mąki z ciecierzycy
3 jabłka
3 gruszki
cynamon, kardamon, karob
polewa:
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki miodu
przyprawa do piernika

PRZEPIS
Białka oddzielany od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z miodem. Zmielone orzechy łączymy z mąką i przyprawami. Stopniowo na zmianę do ubitych białek dodajemy suche składniki oraz żółtka, delikatnie miksując. Masę przelewamy do formy. Układamy na wierzch jabłka i gruszki pokrojone w plasterki. Pieczemy ok 45 min lub dłużej- sprawdzajmy. W 180C. Kiedy upieczone ciasto już przestygnie, robimy polewę. Rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy do niego miód oraz przyprawy. Całość mieszamy i dekorujemy ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3 godziny.