Wartości odżywcze pigwy
Pigwa zawiera wiele witamin i minerałów wśród których można wymienić: witaminę B1, B2, B3, B17, C, prowitamina A, pektyny, taninę, wapń, sód, potas, żelazo, miedź, siarkę, fosfor i magnez.- W miąższu pigwy można znaleźć pektyny i taniny, które są odmianą błonnika rozpuszczanego w wodzie. Tworzy on w jelitach zdrową, nieszkodliwą powłokę, która usuwa z organizmu toksyny oraz metale ciężkie a dodatkowo zmniejsza kaloryczność pokarmu i wchłanianie cukrów co na pewno ucieszy osoby chcące schudnąć. Pigwa zawiera także polifenole, związki mające działanie przeciwutleniające, dzięki czemu niszczą wolne rodniki, które powodują nowotwory. W pigwach jest ich więcej niż w jabłkach. Przeciwutleniacze działają również bakteriobójczo. Dzięki temu leczą np. podrażnienia skóry i dróg oddechowych.
- Pigwa spełnia wiele korzystnych funkcji dla organizmu, wśród których można wymienić: wzmocnienie odporności, układu pokarmowego, zwiększenie apetytu, przeciwdziałanie wymiotom, biegunkom, grypom, przeziębieniom oraz wzdęciom. Ponadto obniżają poziom cukru i cholesterolu oraz mają działanie antynowotworowe. Zawiera wiele substancji czynnych np. garbniki, pektyny, olejek eteryczny, cukry, witaminę C. Działają przeciwbakteryjnie, pomagają przy problemach żołądkowo-jelitowych, pobudzają trawienie oraz wzmagają apetyt. Dobroczynnie wpływają na układ krwionośny oraz obniżają ciśnienie krwi.
W pigwie znajdziemy:
Pigwa waży 500 g, a już w 100 g znajdziesz:- 57 kcal = 239 kJ
- Węglowodany = 15.3 g
- Błonnik = 1.9 g
- Witamina C = 15 mg (20% dziennego zapotrzebowania)
- Sód = 4 mg (0.3% dziennego zapotrzebowania)
- Potas = 197 mg (4% dziennego zapotrzebowania)
- Wapń = 11 mg (1% dziennego zapotrzebowania)
- Fosfor = 17 mg (2% dziennego zapotrzebowania)
- Magnez = 8 mg (3% dziennego zapotrzebowania)
- Żelazo = 0.7 mg (4% dziennego zapotrzebowania)
- Miedź = 0.1 mg (11% dziennego zapotrzebowania)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz