piątek, 16 października 2015

Dietetyczna szarlotka

  Pyszna dietetyczna szarlotka- sezon na jabłka trwa, na targach możemy kupić wiele odmian, w bardzo niskiej cenie. Wykorzystajmy bogactwo smaków i przygotowujemy przetwory z jabłek czy choćby pyszną szarlotkę. Zdrowo i dietetycznie!
 
 
SKŁADNIKI
 
8 sztuk średniej wielkości jabłek  
cynamon
200 gramów płatków owsianych
2-3 białka
2 czubate łyżki miodu
łyżka oliwy z oliwek  
3 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki wiórek kokosowych
gorzka czekolada do polewy
 
PRZEPIS:

1. Jabłka myjemy, obieramy ze skóry, oczyszczamy z gniazd i kroimy w kosteczkę. Następnie wrzucamy do garnka, dodajemy pół szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodajemy cynamon.
2. Do formy przekładamy wystudzone jabłka i równomiernie rozkładamy.
3. Białka słodzimy miodem, ubijamy na sztywną pianę i wykładamy na jabłka.
4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
5. Płatki owsiane i wiórki kokosowe wsypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy przez 5 minut bez dodatku tłuszczu. Następnie dodajemy resztę miodu i energicznie mieszamy. Gotową, jeszcze ciepłą kruszonką posypujemy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Po wystudzeniu polewamy gorzką czekoladą.