Dynia hokkaido
Szczególnie warta uwagi jest dynia hokkaido, którą coraz częściej można spotkać w sklepach ze zdrową żywnością. Jest niewielka, ma przepiękny soczysty pomarańczowy kolor, nie trzeba jej obierać ze skórki i wspaniale rośnie w każdym przydomowym ogródku.Wartości odżywcze dyni
Już 500 lat p.n.e. Hipokrates powiedział: Twoje pożywienie
będzie Twoim lekarstwem. Natura sama oferuje wspaniałe dary, pożywienie,
lekarstwa i źródła sił życiowych!
Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu
– im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie
zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki
mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo
beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A.
Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed
nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje
odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki.
Dynia bogata jest również w białko. W
dodatku nie tuczy! Mimo że to owoc brzuchaty, należy do
niskokalorycznych. Dzięki dużej zawartości celulozy pomaga w kuracjach
odchudzających. Dynia przyśpiesza przemianę materii, dzięki czemu
organizm pozbywa się nagromadzonych tłuszczów. Zawiera także pektyny i kwasy organiczne.
Gotowana lub surowa dynia pomaga w nieżytach przewodu
pokarmowego, przy uporczywych zaparciach, chorobach krążenia z
towarzyszącymi im obrzękami i schorzeniach wątroby. Nawet dla tzw.
delikatnych żołądków dynia rozgotowana jest lekkostrawna i łatwo
przyswajalna.
Dynia jest zalecana jako środek ogólnie odkwaszający, moczopędny, żółciopędny. Podaje się ją rekonwalescentom, pomaga bowiem odzyskać siły po ciężkiej chorobie.
Miąższ dyni stanowi doskonały środek przeciwwymiotny dla
ciężarnych. W Azerbejdżanie odwar z kwiatów dyni jest wykorzystywany do
leczenia trudno gojących się ran. Mieszkańcy Tybetu stosują dynię w
żywieniu dietetycznym chorych na wątrobę, nerki i serce, a także na
zapalenie żołądka, nadkwasotę, owrzodzenie żołądka i dwunastnicy.
Ekologiczna dynia
Ze względu na małą zdolność wiązania azotanów z gleby dynia
jest lepszym od marchwi produktem w żywieniu dzieci oraz ludzi chorych
na miażdżycę, stwardnienie tętnic, nadciśnienie tętnicze, niewydolność
nerek, choroby wątroby, otyłość i zaburzenia przemiany materii. Dynie wzmacniają także system immunologiczny.
Pestki dyni
Pestki dyni jemy coraz powszechniej i moda ta jest
pożyteczna szczególnie dla mężczyzn, przede wszystkim dlatego, że
zapobiega rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego (prostaty).
Stwierdzono, że w krajach bałkańskich, gdzie pestek zjada się bardzo
dużo, mężczyźni rzadziej chorują na tę dolegliwość. Choroba ta dopada
ponad 75% populacji panów w starszym wieku w Europie i Ameryce.
Pestki dyni to najbardziej przystępne źródło organicznego, łatwo przyswajalnego, cynku.
Kilogram pestek dyni zawiera 130-202 mg cynku. Niedobór cynku powoduje
mnóstwo dolegliwości związanych m.in. z prostatą. Cynk jest potrzebny
włosom i paznokciom, a u płci męskiej, od urodzenia do starości, wpływa
przede wszystkim na czynności jąder. Mężczyźni potrzebują cynku
czterokrotnie bardziej niż kobiety. Dzięki niemu wszelkie rany i ranki
(pooperacyjne i pourazowe) goją się szybko. Ze względu na znaczącą
zawartość cynku nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skóry, takich
jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka.
Pestki dyni składają się w 30-40% z oleju, który zawiera
bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które
hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu i obniżających
poziom „złego” cholesterolu (LDL), a co za tym idzie – zapobiegają miażdżycy.
Ponadto znajdują się w nich lekkostrawne białka, mikroelementy, selen,
magnez, cynk, miedź i mangan. Stosuje się je od bardzo dawna w leczeniu
stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego. Dziś już wiadomo, że
działanie afrodyzjakalne pestki z dyni zawdzięczają m.in. właśnie
zawartemu w nich tokoferolowi – witaminie płodności (witamina E).Właściwości lecznicze pestek dyni
Dzięki dużej zawartości kukurbitacynów działających przeciwpasożytniczo nieprzesuszone świeże pestki stosowane są przeciwko robaczycy i tasiemcom. W przypadku tego schorzenia należy świeże pestki zjadać na czczo, przed śniadaniem. Poleca się je dzieciom jako całkowicie nieszkodliwe w przeciwieństwie do środków chemicznych. Wielki orędownik dobroczynnych właściwości pestek, prof. dr Jan Muszyński, pisał, że: to szczególnie cenny środek w praktyce dziecięcej, albowiem nie potrzebujemy się przy nim obawiać przedawkowaniaOlej z pestek dyni
Tłoczony na zimno olej z pestek ma ciemnozielono-brązowy kolor oraz orzechowy zapach i smak. Jest lekkostrawny. W
przewadze zawiera kwas linolowy i olejowy oraz witaminy: E, B1, B2, B6,
duże ilości witamin A, C i D, jest bogaty jest w beta-karoten, potas,
selen i cynk. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do
pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych
to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy
nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do
budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Olej z pestek
dyni tłoczony jest na zimno, dzięki czemu nienasycone kwasy tłuszczowe
nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje wszystkie właściwości odżywcze.
Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie powinno się go ogrzewać.
Może być stosowany również jako kosmetyk przy każdym typie skóry, ale
szczególnie polecany jest dla skóry suchej, łuszczącej się, pękającej,
dojrzałej (wygładza zmarszczki). Można używać go również przeciw rozstępom, jako dodatek w olejkach do masażu, kremów i peelingów.
Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, a
dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Do
masażu należy zmieszać go z innym olejem roślinnym (np. słonecznikowym
lub oliwą z oliwek) w proporcjach 1:2.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz