sobota, 3 października 2015

Zupa krem z dyni i jabłek

Pyszna zupa sezonowa- krem z dyni z natką pietruszki. Piękny kolor dyni, słodki smak daje mnóstwo możliwości na przygotowanie pysznych dań. W najbliższych dniach królową mojej kuchni będzie DYNIA! ;)
Zapewne na blogu znajdziecie na blogu przepisy na jej wykorzystanie. Dziś pierwszy przepis, zupa krem z dynii.  
Chętnie poznam też wasze przepisy na dynię- piszcie co z niej przygotowujecie, czekam na inspiracje! :)

SKŁADNIKI
1 kg dyni 
300 g jabłek
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu
150 ml mleka kokosowego ALPRO http://www.alpro.com/pl
ok 1 cm kawałek świeżego imbiru
sól, pieprz
ok 1 łyżeczka suszonego tymianku
ok 4 kulki ziela angielskiego
oliwa z oliwek
natka pietruszki
 
PRZEPIS 
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dynię i jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę, czosnek obieramy. W moździerzu ucieramy ziela angielskie, tymianek, sól i pieprz. Kawałki dyni oprószamy przyprawami, skrapiamy oliwą i razem z czosnkiem pieczemy ok 30 min, następnie dodajemy kawałki jabłek i pieczemy kolejne 30-20 min. Dynię i jabłka miksujemy z gorącym bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy starty imbir, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy natkę pietruszki.