niedziela, 25 października 2015

Jesienne ciasto z jabłkami - zdrowe i bez tłuszczu

Zdrowe ciasto z sezonowymi owocami. U mnie jabłka, z pełnoziarnistej mąki, bez cukru i tłuszczu. Pyszne!

Składniki:
500 g jabłek (4-5 sztuk)
2 jajka
1/3 szklanki ksylitolu
1 cytryna
1 łyżeczka cynamonu
150 g mąki pełnoziarnistej
75 ml napoju ALPRO http://www.alpro.com/pl
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. Jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny ucierać mikserem przez 5 minut.
2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
3. Mąkę przesiać wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
5. Do masy z jajkami dodać mleko i przesiana mąkę. Całość miksować
6. Ciasto przelać do  formy, na wierzch wyłożyć jabłka. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy