środa, 7 października 2015

Chleb z ziaren z kaszą jaglaną



Pyszny i zdrowy chleb z ziaren i kaszy jaglanej bez dodatku mąki. Pyszny, długo zachowuje świeżość, chrupiący i idealny do zabrania na wynos.

SKŁADNIKI
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka czarnuszki - 3 łyżki sezamu
- 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni migdałów lub orzechów włoskich - 2 łyżki nasion chia
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
- ok. 1 i 1/4 szklanki letniej wody 

PRZEPIS
  1. W szklance wody rozpuszczam miód i olej kokosowy. Do dużej miski wsypuję wszystkie składniki i zalewam je wodą z miodem i olejem kokosowym. Dokładnie mieszamy.
  2. Masę przekładamy do foremki. Wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na ok. 50-60 min. Najlepiej kroić na drugi dzień, wtedy nie będzie się kruszył i będzie zwarty.