sobota, 5 września 2015

SUperprodukt tygodnia - brukselka

Brukselka - właściwości odżywcze i lecznicze

 

   Brukselka, tak jak inne zielone warzywa, nie dostarcza zbyt wielu kalorii - w 100 gramach zawiera 43 kcal. Tym samym z powodzeniem może być włączona do diety wszystkich tych, którzy bądź dbają o linię, bądź starają się zgubić kilka czy kilkanaście zbędnych kilogramów.

   Warto wiedzieć, iż brukselka jest prawdziwą kopalnią witaminy C. 100 gramów tego smakowitego warzywa pokrywa (z małą nawiązką!) dzienne zapotrzebowanie na ową substancję. Co ciekawe, ta sama ilość brukselki dostarcza ilość witaminy K, która to jest podwojoną wartością naszego dziennego nań zapotrzebowania. Poza tym, w brukselce znajdują się znaczące ilości witaminy A, witamin z grupy B (B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego) i witaminy E, a także składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi oraz manganu.

   Dzięki zawartości wszystkich tych składników odżywczych brukselka wykazuje działanie antyoksydacyjne, wspomaga układ odpornościowy i przyspiesza leczenie różnego rodzaju infekcji, chroni dziąsła, wspomaga układ nerwowy oraz procesy metaboliczne zachodzące w komórkach ludzkiego ciała, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, zwiększa krzepliwość krwi, wspomaga wzrok, chroni przed anemią, przerostem gruczołu krokowego (dlatego właśnie powinna być włączona do diety mężczyzn z średnim wieku, którzy to są szczególnie narażeni na problemy z prostatą). W brukselce znajdziemy też związki fitochemiczne, które są aktywne przeciwnowotworowo, takie jak indol-3-karbinol oraz sulforafan, polifenole i glukozynolany. Badania naukowe pokazują, że regularne spożywanie brukselki może zapobiec nowotworom: odbytu, płuc, przełyku, pęcherza moczowego, żołądka i jelita grubego. Warto również dodać, iż brukselka jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, a więc jej spożywanie pozwala zapobiegać zaparciom. Brukselka jest również źródłem związków azotowych, dzięki którym z organizmu usuwany jest nadmiar estrogenów. Dlatego właśnie do diety powinny włączyć ją kobiety z problemami hormonalnymi. Pamiętajmy też o tym, iż zachowanie hormonalnej równowagi jest bardzo istotnym elementem profilaktyki raka piersi czy raka jajników.

Kalorie i wartości odżywcze - brukselka

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 43 kcal / 179 kJ
Białko 3,38 g
Tłuszcz ogółem 0,30 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,062 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,023 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,153 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,099 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,054 g
Węglowodany 8,95 g
Błonnik pokarmowy 3,8 g
Witamina A 754 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,88 mg
Witamina K 177 µg
Witamina C 85 mg
Witamina B1 0,139 mg
Witamina B2 0,090 mg
Witamina B3 (PP) 0,745 mg
Witamina B6 0,219 mg
Kwas foliowy 61 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,309 mg
Wapń 42 mg
Żelazo 1,40 mg
Magnez 23 mg
Fosfor 69 mg
Potas 389 mg
Sód 25 mg
Cynk 0,42 mg
Miedź 0,07 mg
Mangan 0,34 mg
Selen 1,6 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole 24 mg

 Ciekawostki o brukselce  

→ Brukselka pochodzi z Belgii, a nazwa zawdzięcza stolicy tego kraju
→ 1 brukselka waży około 17 gramów
→ Długość łodygi brukselki sięga do nawet 1 metra
→ Uprawiana jest od XVII wieku
→ Brukselka w języku angielskim to Brussels spruto, w języku niemieckim - Rosenkohl, w języku francuskim - chou de Bruxelles, w języku hiszpańskim - coles de Bruselas
→ Brukselka rośnie potrafi rosnąć aż do grudnia, a nawet wiosny (warzywo znosi nawet -10 stopni pod przykryciem)
→ Brukselka bywa gorzka, ale przemarzniecie usuwa goryczkę. Świeżą brukselkę należy przed ugotowaniem włożyć na noc do zamrażalnika, wtedy będziemy mieć pewność, że nie będzie gorzka
→ Największymi producentami brukselki są Holandia, Niemcy i Wielka Brytania