sobota, 5 września 2015

Pierogi z soczewicą i grzybami


SKŁADNIKI
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy lub masła
Nadzienie:
  • 200g zielonej soczewicy
  • liść laurowy
  • 200g grzybów leśnych np podgrzybków, borowików
  • cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
Przygotowanie krok po kroku:
  • Soczewicę zalej wodą, dopraw niewielką ilością soli, dodaj 1-2 łyżki oliwy i liść laurowy i gotuj aż zacznie się rozpadać i wchłonie całą wodę. Odstaw do przestudzenia.
  • Mąkę przesiej na stolnicy i zrób wgłębienie. Wlewaj do niego stopniowo wodę mieszając ją jednocześnie z mąką. Dodaj masło i zagnieć elastyczne ciasto o konsystencji plasteliny. W razie konieczności podsypuj mąką. Przykryj natłuszczoną folią lub ściereczką na 15 minut, by odpoczęło.
  • Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij.
  • Następnie dodaj pokrojone grzyby i podsmaż. Dodaj ugotowaną soczewicę, dopraw do smaku solą pieprzem i rozmarynem i podsmaż razem jeszcze chwilę do całkowitego odparowania płynów. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Zestaw z ognia i przestudź.
  • Ciasto rozwałkuj i sklejaj pierogi nadziewając je przygotowanym farszem. Użyj ulubionego sposobu.
  • Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj kilka minut od chwili wypłynięcia.