czwartek, 17 września 2015

Mini pierożki z czereśniami i serkiem

Sezonowe pierożki z owocami- idealne na ostatnie ciepłe i letnie dni.

Ciasto:
-250 g mąki (pszenna, orkiszowa, pełnoziarnista)
-około 100 ml wody
-1 żółtko
-1 jajko
-30 g masła
-0,5 łyżeczki soli

Nadzienie:
-czereśnie
-250 g sera białego półtłustego
- serek homogenizowany
-2 łyżeczki cukru
-1 łyżeczka waniliowego cukru
-małe listki mięty

PRZEPIS
Ser rozdrobnić widelcem,następnie połączyć z SERKIEM HOMOGENIZOWANYM ,cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać na stolnicę,dodać miękkie masło,posiekać nożem,dodać jajko i żółtka,oraz stopniowo wlewać cienkim strumieniem wodę,starannie wyrobić wolne ciasto.Przykryć i odstawić na 15 minut.Następnie ciasto podzielić na części,rozwałkować na grubość 3-4 mm,wykroić krążki za pomocą szklanki.Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę sera,listek mięty oraz wydrylowaną czereśnię,złożyć na pół,zlepić dobrze brzegi ( tak aby nadzienie nie dostało się między brzegi) .Zlepione pierogi układać na stolnicy obsypanej mąką.Następnie partiami wkładać do wrzącej wody z dodatkiem tłuszczu,zamieszać ,przykryć naczynie,zagotować a gdy pierogi wypłyną na wierzch,zdjąć pokrywkę i gotować około 3 minut.Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową.