poniedziałek, 21 września 2015

Razowo-lniane krakersy

Zdrowe krakersy? Oczywiście! Z wykorzystaniem ziaren oraz mąki pełnoziarnistej.

Składniki
1 szklanka zmielonego siemienia lnianego
¼ – ½ szklanki sezamu (najlepiej niełuskanego)
½ szklanki posiekanych drobno pestek z dyni
pół szklanki maki razowej
ok. ¾ szklanki wody (lub odrobinę więcej)
sól i pieprz do smaku

PRZEPIS
1. Nagrzej piekarnik do 170 – 180 stopni. Wszystkie suche składniki przełóż do dużej miski i zalej wodą do utworzenia gęstego, papkowatego ciasta. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz dodatkowo dodać ulubionych przypraw.
2. Gdy ciasto lekko zgęstnieje (2-3 minuty) rozsmaruj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pokrój ciasto widelcem, krakersy będzie wtedy łatwiej połamać w odpowiednio ładne kształty. Piecz przez około 30-35 minut, aż ciasto zacznie wysychać i brązowieć. Pod koniec lubię puścić termoobieg, krakersy super się suszą i potem jeszcze lepiej chrupią. Gotowe!