poniedziałek, 21 września 2015

Orkiszowe ciasto z nadzieniem marchewkowym

Przepis na ciasto które nie wymaga dużo pracy a przy tym jest pyszne i zdrowe. Nadzienie marchewkowo-twarożkowe słodkie dzięki marchewce nie wymaga już cukru. Polecam jako słodką zdrową przekąskę.

SKŁADNIKI
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
7 g suchych drożdży lub 24 g drożdży świeżych
1 żółtko
2 jajka
szczypta soli
5 łyżek miodu
3/4 szklanki napoju ALPRO http://www.alpro.com/pl
50 g masła, roztopionego i przestudzonego
1 łyżka cukru migdałowego
nadzienie:
puree z marchewki
150 g twarożku sernikowego

PRZEPIS
Obie mąki wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać miód, cukier migdałowy, sól, jajka, a następnie wlać napój ALPRO wymieszany z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać kilka łyżek mąki . Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość dużego prostokąta, równomiernie posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę lub makowca wzdłuż krótszego boku, brzegi zawinąć pod spód, przełożyć do formy. Przykryć kuchennym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec bez termoobiegu przez około 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Minimalnie uchylić piekarnik, zostawić w nim do przestudzenia.