czwartek, 17 września 2015

Pyszne kolorowe pomidory!

Uprawa pomidorów w ogrodzie przeżywa prawdziwy renesans. Nic nie może równać się ze smakiem i zapachem pomidorów uprawianych w gruncie. Są soczyste, słodko-kwaśne i pachną latem. Chcemy mieć własne pomidory, nawet coraz popularniejsza jest uprawa pomidorów na balkonie. Często nie wiemy, jakie są odmiany pomidorów i jak najlepiej sprawdzą się do uprawy w ogrodzie. Poznaj nasz ranking: top 10 - pomidory odmiany - najlepsze pomidory do uprawy w ogrodzie i najsmaczniejsze odmiany pomidorów na przetwory.

10 najpopularniejszych odmiany pomidorów gruntowych

Pomidory to rośliny o długim okresie wegetacji oraz wysokich wymaganiach cieplnych i świetlnych dlatego uprawia się je wyłącznie z rozsady. Poniżej charakterystyka najpopularniejszych odmian pomidorów gruntowych. Ich nasiona lub gotową rozsadę można kupić w większości centrów ogrodniczych.

  • ‘Giant’ – odmiana pomidorów średnio późna, wysoko rosnąca (do uprawy przy palikach), polecana szczególnie do uprawy amatorskiej. Owoce kuliste, o masie 200–250 g, intensywnie czerwone. Odmiana pomidorów odporna na wirusa mozaiki tytoniu i częściowo brunatną plamistość liści.
  • ‘Jawor’ – odmiana pomidorów wczesna, bardzo plenna, sztywnołodygowa, samokończąca. Owoce są kuliste, bez piętki, około 100 g, odporne na pękanie, bardzo smaczne, do bezpośredniego spożycia i na przetwory.
  • ‘Koralik’ – odmiana pomidorów koktajlowa, samokończąca, o silnym wzroście. Owoce drobne, kuliste, typu „cherry”, osadzone bardzo licznie na rozgałęzionych gronach, intensywnie czerwone. Cenna odmiana z uwagi na odporność na zarazę ziemniaka.
  • ‘Krakus’ – odmiana pomidorów średnio późna, wysoko rosnąca (do uprawy przy palikach na 1 lub 2 pędy). Owoce są duże, mięsiste, ciemnoczerwone, bardzo smaczne, polecane do sałatek i przetworów.
  • ‘Malinowy Henryka F1’ – odmiana pomidorów średnio późna, wysoko rosnąca (do uprawy przy palikach). Owoce duże, 200 g, kuliste. Skórka i miąższ mają charakterystyczną malinową barwę. Owoce polecane przede wszystkim do bezpośredniego spożycia.
  • ‘Malinowy Olbrzym’ – odmiana pomidorów średnio późna, wysoko rosnąca (do uprawy przy palikach) . Owoce duże (powyżej 200 g), o żebrowanej powierzchni, mięsiste, bardzo smaczne. Jedna z najpopularniejszych odmia do uprawy w gruncie.
  • ‘Malinowy Ożarowski’ – odmiana wczesna, wysoko rosnąca. Owoce bardzo kształtne, kulisto-spłaszczone, bez zniekształceń, piękna malinowa barwa skórki i miąższu.
  • ‘Olka Polka’ – odmiana pomidorów bardzo wczesna, karłowa, samokończąca. Owoce drobne (30–50 g), koloru żółtego, kuliste, bardzo smaczne, do bezpośredniego spożycia lub konserwowania w całości.
  • ‘Oxheart’ – odmiana pomidorów typu bawole serce, o bardzo dużych sercowatych owocach. Miąższ różowoczerwony, delikatny, słodki, bardzo smaczny. Odmiana wysoko rosnąca, wymaga uprawy przy palikach.
  • ‘Rumba Ożarowska’ – odmiana pomidorów wczesna, bardzo plenna, tolerancyjna na choroby. Jedna z najlepszych odmian pomidorów na przetwory. Owoce zawierają najwięcej witaminy C ze wszystkich odmian pomidorów. Są średniej wielkości (90 g), mają bardzo ładny kolor, są twarde i odporne na pękanie.