sobota, 19 września 2015

Domowe razowe Biscotti

Pyszne, zdrowe chrupiące ciasteczka biscotti polecają sie na weekend. Przekąska idealna do kawy, kakao lub ciepłego mleka. Polecam ! 

Składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
2 jajka
65g ksylitolu
1/2 szklanki otrębów (pszenne i żytnie)
100g bakalii (u mnie migdały, orzechy i owoce goji)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Bakalie siekamy niezbyt drobno. Jajka ubijamy mikserem z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy resztę składniki i mieszamy dokładnie. Rękami formujemy podłużny chlebek, układamy go na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 25 minut, aż zacznie się delikatnie przyrumieniać.Wyjąć i odstawić do przestudzenia. Pokroić na paski, grubości 1,5-2cm. Ułożyć ponownie na blaszce, piec w piekarniku przez 7-10 minut.