niedziela, 30 sierpnia 2015

Nocne bułki z kaszą jaglaną

Pyszne zdrowe bułeczki na niedzielne śniadanie :) Przygotowujemy ciasto wieczorem, rano tylko formujemy bułeczki i pieczemy- idealne na celebrowania długiego niedzielnego poranka.

SKŁADNIKI
mąka orkiszowa - 250 g
mąka pszenna typ 2000 - 50 g
ugotowana na sypko kasza jaglana - 150 g
świeże drożdże - 20 g
letnia woda – 100 g
miód– 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
olej rzepakowy – 2 łyżki
mąka do podsypywania - 2 łyżki

PRZEPIS
 Zaczynam od przygotowania rozczynu z drożdży, czyli mieszam w małej miseczce trochę mąki, ciepłego mleka i cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce, a gdy zacznie rosnąć dodaję go do pozostałych składników i zagniatam ciasto. Robię to ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Przykrywam ciasto ściereczką i zostawiam do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie dzielę je na 12 równych kawałków, a z nich formuję bułeczki.Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z bułkami przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte delikatnie spryskuję olejem i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 220°C przez 10 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 200°C i piekę jeszcze 8 minut. Upieczone bułki przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.