czwartek, 27 sierpnia 2015

Tarta owsiana ze śliwkami

Sezon na śliwki trwa- kto nie lubi pysznego kruchego ciasta z dodatkiem tych kwasowych owoców? Ja dziś przedstawię przepis na zdrowszą wersję ciasta ze śliwkami w postacie tarty. Mąka pełnoziarnista, płatki owsiane, świeże owoce oraz brak cukru i tłuszczu- może być lepiej ? :)

PRZEPIS
2 szklanki mąki owsianej 
1/2 szklanki płatków owsianych2 jajkaok. 
150 g jogurtu naturalnego (mały kubek)
kilka łyżek miodu lub ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki napoju owsianego ALPROhttp://www.alpro.com/pl
owoce- u mnie śliwki
  Na kruszonkę:
2 łyżki zimnego masła
2 płaskie łyżki brązowego cukru
4 kopiaste łyżki płatków owsianych
 Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz mleka i owoców) miksujemy razem. Następnie dodajemy napój owsiany- tak, by ciasto nie było zbyt gęste, wylewamy ciasto do formy. Śliwki myjemy, pestkujemy, kroimy na ćwiartki. Układamy je na cieście skórką w dół, leciutko wciskamy. Robimy kruszonkę: masło kroimy na małe kawałeczki, zasypujemy cukrem i płatkami owsianymi. Rozcieramy składniki między palcami, aż powstaną drobniutkie grudki. Rozsypujemy kruszonkę równomiernie po cieście. Wstawiamy blaszkę z ciastem do piekarnika, pieczemy ok. 30 minut w 180*C (do suchego patyczka).