czwartek, 27 sierpnia 2015

Chłodnik z buraków z mlekiem kokosowym

Kolejne dni mają przynieś upały, a co najlepiej się sprawdzi w takie gorące dni ? Oczywiście Chłodnik. Dziś na lekko orientalną nutę z mlekiem kokosowym. Smakuje wyśmienicie, doskonale chłodzi i syci w palne dni kiedy nie mamy ochoty na gorące posiłki.


Składniki (na 3-4 porcje)
  • 2 spore buraki
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 400 ml mleka kokosowego ALPRO http://www.alpro.com/pl
  • ok. pół łyżeczki soli
  • sok z jednej niedużej cytryny (albo trochę więcej, do smaku)
  • szczypta granulowanego czosnku
  • szczypta pieprzu
  • koperek, pietruszka, mięta
Przygotowanie
Buraki myjemy, zawijamy w folie aluminiową (bez obierania) i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Następnie obieramy buraki, kroimy w kostkę i miksujemy z pozostałymi składnikami na jednolitą zupę-krem Dodajemy koperek, natkę pietruszki i chłodzimy w lodówce przed podaniem.