sobota, 1 sierpnia 2015

Przecier ogórkowy na zupę do słoików

Zupa ogórkowa w kilka chwil ? Tak, kiedy przygotujemy sobie pyszny przecier z ogórków do słoików. Warto wykorzystać trwający sezon ogórkowy i przygotować kilka róznych przetworów które przydadzą się nam zimą.

SKŁADNIKI
  • ogórki gruntowe
  • koperek
  • czosnek
  • sól
PRZEPIS
  1. Myjemy i suszymy ogórki i koperek.
  2. Obieramy czosnek.
  3. Ścieramy w malakserze lub na tarce ogórki.
  4. Nakładamy do małych słoików (wielkości np. po dżemie) ogórki - do połowy słoika, wrzucamy dwa ząbki czosnku, płaską łyżeczkę soli, co najmniej 3 gałązki koperku. Zapełniamy do końca startymi ogórkami oraz sokiem, który puściły. Delikatnie mieszamy.
  5. Zakręcamy szczelnie i zostawiamy do fermentacji. Po ok. 2 tygodniach można zanieść do piwnicy.