sobota, 1 sierpnia 2015

Bułeczki drożdżowe z jagodami z waniliowym akcentem

Pyszny smak bułeczek drożdżowych z jagodami- smak lata. Jagodzianki królują w wakacyjnych wypiekach. Można przygotować je w różnych wersjach, u mnie dziś klasyczne bułeczki drożdżowe z dodatkiem jagód, które idealnie sprawdzą się do zabrania na piknik czy spacer.

SKŁADNIKI
100ml napoju waniliowego ALPRO http://www.alpro.com/pl
2 i ½ szklanki mąki
70g masła lub oleju kokosowego
¼ szklanki cukru (możemy zamienić na miód)
2 jajka
25 dag drożdży
szczypta soli

PRZEPIS

Szklankę ciepłego mleka drożdże i łyżkę mąki i cukru mieszamy w miseczce i odstawiamy aż zaczyn zacznie rosnąć (ok 7-10min). Do dużej miski wsypujemy 2 szkl mąki, dodajemy 2 jajka, szczyptę soli, zaczyn z drożdży, oraz mleko z masłem i cukrem przygotowane wcześniej. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką, aby nie przywierało do blatu. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. 

Składniki na kruszonkę:
1 czubata łyżka masła
3 łyżki mąki
1 ½ łyżki cukru
Przygotowanie:
palcami łączymy wszystkie składniki do uzyskania piaskowej konsystencji.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe części, formujemy placków i wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem, w ciasto wciskamy dużo jagód, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia (u mnie to było z termoobiegiem 10min).