poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Superprodukt tygodnia - borówki

Borówki od dawna cenione są za swoje właściwości lecznicze przez ludzi mieszkających na terenach jej naturalnego występowania. Uważano, że owoce mają magiczne moce i poprzez nie mają działanie przeciwbólowe i łagodzące kaszel. Borówka otrzymała uznanie także od wojskowych, ponieważ w czasach II wojny światowej borówkę jedli brytyjscy żołnierze z Royal Air Force, by poprawić widzenie w dzień i nocy. Żeby było śmieszniej inna nazwa borówek amerykańskich to borówki wysokie.


Wartości odżywcze borówki amerykańskiej:

W borówkach amerykańskich znajdziemy samo zdrowie, na które składają się: witaminy A, B1, B2, B3, C, pektyny, wapń, fosfor, potas, potas, selen, cynk, miedź i mangan.
  • Borówki mają działanie uspokajające oraz przeciwbólowe i obniżają poziom LDL tj. niekorzystnego cholesterolu jednocześnie podwyższają poziom HDL tj. korzystnego cholesterolu. Chińscy naukowcy udowodnili, że są także skuteczne w profilaktyce marskości wątroby, ponieważ powstrzymują wirusa zapalenia wątroby typu C przed replikacją, a do tego wzmacniają hepatocyty tj. komórki wątroby. Owoce te używa się także do leczenia chorób oczu takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Z powodu wysokiej zawartości antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki, borówki są naturalnym sposobem na opóźnianie procesu starzenia.
  • Borówka amerykańska pod względem ilości przeciwutleniaczy przewyższa owoce pestkowe, cytrusy, a nawet czerwone wino. Dzięki czemu spożywanie borówek zapobiega chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym.
  • Jedzenie borówek jest korzystne dla osób wykonujących prace, w których wzrok jest bardzo obciążany. Przykładem są prace biurowe, w których używa się komputera bądź praca kierowcy, który pokonuje wielkie odległości, spędzając w podróży nawet kilkanaście godzin. Ekstrakt z soku z borówek można znaleźć w wielu kroplach do oczu.
  • W porównaniu z borówką czernicy, którą można znaleźć w polskich lasach, borówka amerykańska ma dwa razy więcej cukru.
  • W owocach borówki występują kwasy egalowy i fioliowy (witamina B9). Kwas egalowy przeciwdziała nowotworom wątroby, płuc i przewodu pokarmowego. Witamina B9 chroni natomiast przed nowotworami macicy, przeciwdziała wadom układu nerwowego u noworodków i wpływa pozytywnie na rozwój płodu. Owoc borówki na pewno ma korzystne działanie dla kobiet.
  • Błonnik zawarty w borówkach pomaga wydalać kwasy żółciowe i inne substancje trujące poprzez wiązanie się z nimi i rozcieńczanie ich.
  • Borówki wysokie zawierają fitoestrogeny są to hormony roślinne, które mają pozytywny wpływ na działanie hormonalne człowieka. Ponadto zapobiegają bakteryjnym infekcjom układu moczowego.

Co znajdziemy w borówkach amerykańskich:

Pełna szklanka borówek waży 140 g a w niecałej szklance, czyli 100 g owoców znajdziesz:
  • 56 kcal = 251 kJ
  • Węglowodany = 15 g
  • Błonnik = 5 g
  • Cukry = 16 mg
  • Witamina C = 13 mg (14% dziennego zapotrzebowania)
  • Wapń = 6 mg (0.6% dziennego zapotrzebowania)
  • Magnez = 5 mg (1% dziennego zapotrzebowania)
  • Fosfor = 10 mg  (1.5% dziennego zapotrzebowania)
  • Potas = 90 mg (2% dziennego zapotrzebowania)
  • Sód = 6 mg (0.5% dziennego zapotrzebowania)
info: http://www.zajadam.pl/