piątek, 28 sierpnia 2015

Ciasteczka orkiszowe z masłem orzechowym

Kolejne ciasteczka, które są bardzo, smaczne, zdrowe oraz łatwe do przygotowania w domu. ie kupujemy gotowych ciastek które w składnie mają głównie tłuszcze utwardzone szkodliwe dla nas oraz syrop glukozowo-fruktozowy jak i cukier i inne dodatki. Skoro tak łatwo i szybko możemy przygotować ciasteczka w domu, po co wybierać sklepowe gotowce? Na dodatek domowe ciasteczka możemy przygotować z ulubionymi składnikami. Ja dzisiaj podaję przepis na ciasteczka z masłem orzechowym ale również przygotowuję ciasteczka z cynamonem, kokosem, wanilią, suszonymi owocami- możliwości jest mnóstwo. Polecam!

SKŁADNIKI
  • 50 g miękkiego masła
  • 4 łyżki miodu lub ksylitolu
  • 140 g masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 230 g mąki orkiszowej
  • 1/4 łyżeczki sody
PRZEPIS
Masło zmiksować z ksylitolem na jasną puszystą pianę. Dodać masło orzechowe i ubijać jeszcze chwilę. Wbić jajko i ponownie dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą. Zagnieść ciasto rękoma. Nie powinno się już kleić. Urywać kawałki ciasta i formować z nich kulki nieco większe od orzecha włoskiego i układać na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok 4 cm odstępy między kuleczkami.Można zrobić wzorki na ciasteczkach lub użyć stempelków.
Piec przez ok 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, na górnych poziomach piekarnika.