piątek, 10 lipca 2015

Domowe mięso ze słoika

Zdrowa, domowa mielonka ze słoika. Pyszne bez chemicznych dodatków jakie są w sklepowych słoikach. Łatwe, smaczne i pyszne. Robimy!

SKŁADNIKI
1 kg mięska z szynki lub idnyka
2 płaskie łyżeczki soli
1,5 - 2 łyżki majeranku
6 - 8 ząbków czosnku
1,5 łyżeczki pieprzu czarnego
2 łyżki żelatyny

PRZEPIS
Mięso mielimy, czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajmy go do mięsa razem z przyprawami, dodajemy żelatynę i wyrabiamy całość na jednolitą masę. Słoiczki wyparzamy, wkładamy do nich masę mięsną upychając ściśle do wysokości 3/4 słoiczka, zakręcamy dokładnie. Słoiki pasteryzujemy przez 90 minut (od momentu zagotowania). Woda ma sięgać do wysokości mięska, jeśli się wygotuje, uzupełniamy ją wrzątkiem. Odstawiamy do wystudzenia.