poniedziałek, 29 czerwca 2015

Spód jaglany do tarty

Czy da się przygotować zdrowy, beztłuszczowy spód do tarty? Oczywiście! Składnikiem niezawodnym jest kasza jaglana. Super łatwe, super szybkie i pyszne. Można przygotować taki spód zarówno do tart wytrwnych ale i słodkich. Dziś podam przepis podstawowy, wypełnienie to tarty to wasza fantazja. Ja przygotowałam tartę z serkiem ricotta, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. Mój spód był wytrawy z dodatkiem natki pietruszki.

SKŁADNIKI
100 g kaszy jaglanej
napój sojowy ALPRO ewentualnie woda http://www.alpro.com/pl
1 jajko
sól i pieprz
2 łyżki mąki jaglanej
natka pietruszki

PRZEPIS
Kaszę gotujemy do miękkości. Kiedy trochę przestygnie dodajemy mąkę, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i dodajemy jajko. Całość wykładamy do formy i pieczemy ok 10-15 min do lekkiego podpieczenia. Następnie wypełniamy farszem i pieczemy dalej ok 30 min w 180C.