poniedziałek, 29 czerwca 2015

Lekka dietetyczna rolada biszkoptowa

Pyszna i lekka rolada z kremem jogurtowym. Możemy zjeść taki pyszny deser bez wyrzutów sumienia. Ja przygotowałam dwie takie rolady i podczas weekendu zniknęły w mgnieniu oka. Pieczemy!

SKŁADNIKI
3 jajka
3 łyżki mąki jaglanej
3 łyżki ksylitolu
3 łyżki skrobi kukurydzianej
krem:
250 g serka homohenizowanego
żelatyna lub agar
2 łyżki miodu
2 łyżki domowego dżemu
polewa:
gorzka czekolada

PRZEPIS
Jajka ubijamy z ksylitolem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyże mąki i skrobi. Tak przygotowaną masę przekładamy do prostokątnej formy i pieczemy kilka minut w 180C. Następnie po wyjęciu zwijamy roladę z pomocą ściereczki. Czekamy aż ostygnie. Przygotowujemy krem z serka który słodzimy miodem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę lub agar. Mieszamy i odstawiamy aż lekko stężeje. Biszkopt rozwijamy i smarujemy domowym dżemem a następnie kremem z serka. Ciasno zwijamy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy roladę. Odstawiamy do lodówki lub chłodne miejsce. Najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy biszkopt zmięknie.