poniedziałek, 29 czerwca 2015

Domowy ser topiony

Pyszny zdrowy bez zbędnych dodatków serek topiony. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i już nigdy nie sięgajcie po gotowe serki topione. Ich skład jest straszny, pełne są konserwantów wzmacniaczy a sera w nich nie ma wcale. Domową wersję możecie przygotować z ulubiony dodatkami, sprawdzą się zarówno zioła, warzywa czy wszelkie dodatki jakie tylko zachcecie. Ja dziś przedstawiam przepis podstawowy bez dodatków. Polecam :)

Składniki:  
1 kostka twarogu półtłustego (250g)  
1 jajko (60g)  
1 łyżeczka sody 
 ½ łyżeczki soli
 

PRZEPIS
Do przygotowania tego serka potrzebujemy garnek z wodą i miskę do gotowania na parze, ja użyłam po prostu szklaną miskę, którą umieściłam na garnku. Do miski wrzucamy twaróg, dodajemy surowe jajko, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki sody. Całość miksujemy blenderem, żeby nie było grudek. Miskę kładziemy na garnek z gotującą się wodą. Serek cały czas mieszamy. Po kilku minutach serek zaczyna się ciągnąć i przyjmuje konsystencję jak prawdziwy topiony kremowy serek. Pod koniec, jak już widzimy, że serek jest gotowy dodajemy jeszcze pół łyżeczki sody i dokładnie mieszamy. To nada mu większej puszystości. Gotowy serek przekładamy do zamykanego pojemnika.