czwartek, 28 maja 2015

Wiosenny makaron

Danie z makaronem a obiad to wiele ciekawych możliwości i kombinacji składników. Wystarczy kilka dodatków i mamy szybki i smaczny posiłek. Propozycji jest nieskoczenie wiele- wydaje się iż makaron można podać ze wszystkim :) Dlatego dziwię się iż najczęściej wiele osób przygotowuje makron z sosem bolońskim lub wykorzystuje go tylko do zupy. Ja często robię potrawy typu misz-masz na bazie makaronu, dzięki temu odkrywam nowe smaki i zawsze jest pysznie i kolorowo! Dziś przepis na wiosenny makaron z warzywami wędzonym twarogiem :)

SKŁADNIKI
makaron 100 g
młoda cukinia
marchew
suszone pomidory
łyżka masła klarowaego
twaróg wędzony

PRZEPIS
Na łyżce masła smażmy pokrojoną w cienkie słupki marchewkę i cukinię (plasterki). Makaron gotujemy al'dente. Na patelnie wrzucamy posiekane suszone pomidory. Dodajemy pokruszony twaróg wędzony i makaron. Całość mieszamy i podajemy. Proste, pyszne, kolorowe i szybkie danie.