czwartek, 28 maja 2015

Chleb kukurydziany

Szybki chleb kukurydziany, bezglutenowy, nie kruszący, smaczny nawet przez kilka dni. Jedna z kilku propozycji na chleb bezglutenowy który świetnie smakuje i jest wyjątkowy łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam wypróbować i cieszyć się domowym pieczywem bezglutenowym. Przepis znaleziony na http://smakowitychleb.pl/cornbread-bezglutenowy-chleb-kukurydziany/

SKŁADNIKI
  • 400 g mąki kukurydzianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 2 jajka
  • 400 g kefiru
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub topionego masła
  • 1,5 łyżeczki soli
PRZEPIS

  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Dodajemy odsączoną kukurydzę.
  2. W wysokim naczyniu lub drugiej misce łączymy kefir z rozbełtanymi jajkami i topionym masłem/olejem.
  3. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy ciasto trzepaczką lub ręką do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno być plastyczne.
  4. Formę (u mnie 18x20 cm) smarujemy odrobiną tłuszczu (np. 1/2 łyżeczki oleju) i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wyrównując dokładnie wierzch.
  5. Tak przygotowany chlebek wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 30 minut w 200 stopniach do suchego patyczka. Wyciągamy z formy i studzimy na kratce.