środa, 13 maja 2015

Superprodukt tygodnia- rzodkiewka

Jedno z warzyw, które jest łatwo dostępne, ma wiele zdrowotnych właściwości, a w dodatku jest łatwe w uprawie – również na balkonie.
Rzodkiewka jest popularnym warzywem rzepowatym. Stanowi odmianę rzodkwi zwyczajnej. 100 gramów rzodkiewki to zaledwie 20 kilokalorii, natomiast jedna rzodkiewka to niecałe 2 kalorie.

Składniki odżywcze

Rzodkiewka zawiera witaminy: A, C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: sód, potas, wapń, żelazo oraz związki bioaktywne: glikozydy, olejki eteryczne.

LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI 
polecana dla:
- osobom zmagającym się z otyłością,
– wszystkim mającym problemy z wypadaniem włosów,
– ludziom z osłabioną odpornością,
Rzodkiewka ma działanie:
– żółciopędne i żółciotwórcze,
– przeciwbakteryjne,
– krwiotwórcze,
– przeciwgrzybicze,
– przeciwzapalne,
– pobudza procesy trawienne,
– usprawnia pracę układu odpornościowego,
– reguluje florę bakteryjną jelit,
– poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci

Rzodkiewka w kuchni

Te pikantne warzywo nadaje się jako lekkostrawna przekąska, oprócz tego możemy przyrządzić ją w kuchni na wiele różnych sposobów: na surowo, w wersji gotowanej lub marynowanej. Rzodkiewka jest znakomitym dodatkiem do surówek lub bardzo prostych sałatek, w których zajmuje główną rolę (rzodkiewka + szczypiorek + ulubiony zimnotłoczony olej lub śmietana). Na pewno też wielu z nas zna smak pysznego twarożku z rzodkiewką.
Liście młodej rzodkiewki są bogate w witaminy i składniki mineralne – idealnie nadają się do sałatek.

Zastosowanie kosmetyczne

Związki zawarte w rzodkiewce mają dobroczynny wpływ na skórę głowy, gdyż zapobiegają łupieżowi. Toniki zawierające sok z rzodkiewki pomagają ograniczyć wypadanie włosów. Rzodkiewkę wykorzystuje się także do produkcji preparatów kosmetycznych pielęgnujących skórę twarzy – dzięki nim skóra staje się jaśniejsza.

Przeciwwskazania

Mimo niewątpliwych korzyści zdrowotnych, rzodkiewki nie powinny jeść osoby z problemami żołądka i dwunastnicy oraz osoby ze schorzeniami serca i nerek

Źródło: „Warzywa. Bogactwo witamin”