piątek, 15 maja 2015

 Botwina, botwinka lub boćwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Najczęściej przygotowuje się z nich wiosenny barszcz - lekką zupę o tej samej nazwie! Botwinka jest również pysznym i pełnym witamin dodatkiem do sałatek ALE PRZEDE WSZYSTKIM ZUPA! Dziś przepis na pyszną, lekką i zdrową zupkę.

 Składnik:
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 2 pęczki botwiny
  • 0,5 pęczka kopru
  • słodka śmietanka
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • cukier
PRZEPIS
Botwinę i koperek umyć i posiekać. Do gorącego wywaru wrzucić botwinę i ugotować. Doprawić tak by zupa miała słodko - słono - kwaśny smak. Wlać śmietankę (uważać by się nie zważyła). Posypać koperkiem.
Podawać z jajkiem i młodymi ziemniakami.

Botwina wartość odżywcza

To warzywo bardzo niskokaloryczne. 100 g botwiny surowej zawiera około 20 kcal, natomiast ugotowanej niewiele więcej bo 27 kcal. Botwinka to dobre źródło minerałów takich jak magnez, sód, mangan, żelazo, fluor, zawierają także kwas foliowy i witaminę C . Witaminy te nie są jednak odporne na wysoką temperaturę stąd najlepiej spożywać botwinę na surowo np. w formie soku, sałatki czy chłodnika.
Duża zawartość minerałów jest jedną z przyczyn częstego sięgania po to warzywo przez wegetarian.

Botwina właściwości zdrowotne

Sok z buraka zalecany jest osobom z anemią, zanikiem miesiączki. Pity regularnie rozpuszcza kamienie nerkowe. Wspomaga leczenie białaczki. Posiada właściwości krwiotwórcze