środa, 13 maja 2015

Gotowane rzodkiewki

Takie rzodkiewki zaskakują swym smakiem, naprawdę są warte polecenia i spróbowania. Staną się nie tylko doskonałym dodatkiem do grillowanych, czy pieczonych mięs – no, w końcu to maj, czas grillowania i piknikowania. Podałam z orzechami i olejem lnianym. Będą też prawdziwą i niebanalną ozdobą stołu- pyszne!

SKŁADNIKI
Dwa pęczki rzodkiewki
Łyżka cukru
Sól
Garść łuskanych orzechów włoskich
Stopione masełko do polania

PRZEPIS
Rzodkiewki myjemy i odrywamy liści pozostawiając mały kawałek łodyżki (będzie dawał ładny zielony akcent) i zalewamy taka ilością wody, aby przykryła rzodkiewki. Dodajemy łyżkę cukru i sól do smaku. Gotujemy 7-10 minut w zależności od wielkości rzodkiewek. Odcedzamy. Polewamy olejem lnianym i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.