sobota, 16 maja 2015

Chleb chrupki bezgluteowy

Chlebek chrupki bezglutenowy- chrupiący i pyszny. Próbowałam kilku kombinacji i ostatecznie efekt końcowy naprawdę pozytywnie mnie zaskoczył. Świetna alternatywa dla drogiego i mało smacznego kupnego pieczywa chrupkiego dla bezglutenowców. Szybki i prosty do wykonania więc polecam :)

SKŁADNIKI
200 g płatków jaglanych
200 g mąki gryczanej
100 g ziaren słonecznika
50 g ziaren siemienia lnianego
50 g ziaren sezamu
50 g ziaren amarantusa
350 ml wody
1 łyżeczka soli

PRZEPIS

W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 15 minut do napęcznienia.
Po tym czasie dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj równo masę na grubość około 3 mm i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC (najlepiej piec z termoobiegiem) i piecz około 60 minut. Po 10 - 15 minutach pieczenia wyjmij blachę z piekarnika i ostrym nożem pokrój ciasto na kromeczki. Wstaw z powrotem do piekarnika. Podczas pieczenia trzykrotnie uchyl piekarnik na około 5 minut każdorazowo, by uwolnić parę wodną - chlebek będzie chrupiący. Studź na kratce.