poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Babka jaglana- bez cukru i tłuszczu

Dziś przepis na pyszną babkę z mąki jaglanej. Bez cukru, tłuszczu, dodatków- a pyszna! Mąkę jaglaną możecie kupić już w większości sklepów ze zdrową żywnością lub zrobić ją z prażonej kaszy jaglanej. Idealnie nada się do tego młynek do kawy. Do ciasta zrobiłam również pyszną polewę z gorzkiej czekolady. Idealny zdrowy deser, czy nawet możemy skusić się na kawałek do porannej kawy. 

SKŁADNIKI
3 jajka
pół szklanki ksylitolu
szklanka mąki jaglanej
łyżeczka olejku waniliowego
na polewę:
tabliczka gorzkiej czekolady 70 %
kilka łyżek mleka

Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. 
Cały czas ubijając dodajemy ksylitol a po kolejnej chwili ubijania żółtka. Miksujemy wszystko.
Do jajek dodajemy olejek waniliowy i mąkę, mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Pieczemy w 180st ok 20-30 min.