piątek, 1 maja 2015

Ciasto biszkoptowe z kremem jaglanym

Po babce jaglanej przyszedł czas na ciasto z kremem z kaszy. Do przygotowania pysznego i zdrowego kremu kasza nadaje się idealnie. Lekki biszkopt, idealne gładkie nadzienie z owoców i pyszna polewa z gorzkiej czekolady :) Zdrowe ciasto, posmakuje nawet wielbicielom tradycyjnych wypieków. Dziś rozpoczęła się majówka a pogoda nie rozpieszcza- deszcz i zimno. Co robić ? Spędźmy ten wolny czas na wspólnych gotowaniu i pieczeniu! Ja dziś zamykam się w kuchni i tworzę zdrowe pyszności ! Rezultatów możecie oczekiwać niedługo na blogu, a tymczasem miłego spędzania wolnego czasu :)

SKŁADNIKI
składniki na biszkopt
3 jajka
pół szkalnki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki jaglanej
kilka łyżek ksylitolu
składniki na krem:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 banan
pół szklanki mleka
3 łyżki ksylitolu

polewa
gorzka czekolada min 70%

muss owocowy
dżem owocowy 100% z czerwonych owoców

PRZEPIS
Z białek ubijamy pianę. Kiedy jest sztywna dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy do uzyskania gładkiej napowietrzonej konsystencji. Mieszamy obie mąki z ksylitolem. Do ubitej masy dodajemy dokładnie mieszając suche składniki. Przelewamy do okrągłej formy i pieczemy ok 3- min w 160C. Studzimy i kroimy w poprzek na 2 części.  Przygotowujemy krem. Ugotowaną kaszę mieszamy z mlekiem, ksylitolem i rozgniecionym bananem. Całość blendujemy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Teraz czas na składanie ciasta :) Układamy:
- 1 blat biszkoptu, następnie dżem owocowy, później krem jaglany, kolejny biszkopt, ponownie dżem i krem jaglany. Całość polewamy gorzką czekoladą. Odstawiamy na noc. Na następny dzień cieszymy się pysznym zdrowym ciastem!