Kiedy ostatnio pisałam post o cudownych właściwościach buraków, obiecałam przepis na zupę krem. Wybrałam się na targ po duże piękne buraki. Upiekłam je w foli, a następnie ugotowałam pyszną zupę krem z pieczonych buraków. Wyszła cudownie kremowa, pyszna, słodka - idealna! Niestety, została skonsumowana przez domowników w tempie ekspresowym i nie doczekała ładnych zdjęć- za co przepraszam. Jedno jakie zdążyłam zrobić nie zachwyca- ale zapewniam iż zupa smakuje lepiej niż wygląda na zdjęciu :) Gotujcie!
SKŁADNIKI
- 4-6 szt pieczonych buraków,
- 2 jabłka,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- bulion warzywny,
- sól,
- pieprz,
- sok z wyciśniętej 1 cytryny,
- oliwa
Buraki
i jabłka obierz ze skory i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka wlej
oliwę i wrzuć jabłka,cebulę, buraki i czosnek. Podsmaż chwilę. Wlej
bulion i wlej sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz