piątek, 6 marca 2015

Zdrowe włosy? Zacznijmy od zdrowego jedzenia!

Co jest najważniejsze w diecie aby mieć piękne włosy ?


Białko i aminokwasy siarkowe - to składniki niezbędne do prawidłowej budowy włosów, dzięki którym są one zdrowe i gęste. Te związki dostarczymy organizmowi jedząc wołowinę, fasolę, ryby, jajka. Siarkę znajdziemy w czarnej rzepie, rzodkiewce, chrzanie, kapuście, brukselce, rzeżusze, brokułach, w kalafiorze i cebuli.

Cynk - bardzo ważny dla zachowania dobrej kondycji włosów. Szukaj go w rybach i owocach morza, roślinach strączkowych, wyrobach pełnoziarnistych, orzechach, pestkach dyni.

Krzem - wzmacnia włosy i przyspiesza ich wzrost. Krzem jest pierwiastkiem budulcowym włosa, a bardzo szybko organizm go traci, szczególnie, gdy człowiekowi przybywa lat. Jedz płatki owsiane, otręby, przetwory mleczne, ryż, czosnek, cebulę, buraki. Zaskoczy niektórych informacja, że bogatym źródłem krzemu jest naturalna woda źródlana.

Żelazo - decyduje o prawidłowej budowie i tempie wzrostu włosa. Szukaj go w mięsie i zielonych liściastych warzywach.

Magnez - wpływa korzystnie na kondycję włosów. Zawierają go otręby, zboża, mleko, mięso, orzechy.

Wapń - wzmacnia i przyspiesza wzrost paznokci. Znajduje się w nabiale, owocach i warzywach oraz niektórych wodach mineralnych.

Witaminy z grupy B - regulują wydzielanie sebum skóry głowy, poprawiają strukturę i połysk włosa, opóźniają pojawianie się siwizny.
Witaminy z tej grupy znajdziemy w różnych produktach. Min.

B1 – w drożdżach, kaszy gryczanej, orzechach arachidowych, włoskich i laskowych, migdałach, a także w jajkach, pomidorach, kalafiorach, ziemniakach, kapuście, grejpfrucie, grochu, fasoli, płatkach owsianych, gryce oraz chlebie z mąki razowej,
B2 – w drożdżach, boćwinie, selerze, papryce zielonej, pietruszce, szpinaku, zielonym groszku, otrębach i zarodkach zbóż, w kukurydzy, kalafiorze, jabłkach,
B3 (niacyna) – w ziarnach słonecznika, orzechach, szparagach, jarmużu, szpinaku i brukwi i mące z pełnego przemiału,
B5 – w fasoli, kapuście, pyłku pszczelim, kapuście, kalafiorze, w jajkach, pietruszce, truskawkach, owocach cytrusowych, rybach słodkowodnych,
B6 – w marchwi, szparagach, ziemniakach, bananach, kaszy gryczanej, kapuście, orzechach i szpinaku,
inozytol, czyli witaminę B8 – w burakach, kapuście, kalafiorach, owocach cytrusowych, jarmużu, pełnych ziarnach zbóż, pomidorach.
Biotyna – w chmielu piwowarskim,  w naturalnym ryżu, żółtku jaj, nerkach, wątróbce, grzybach, drobiu, owocach morza i soi.
Kwas foliowy – w marchwi, pomarańczach, pietruszce, ziemniakach i szpinaku.

Witamina C jest również potrzebna włosom,, a tę znajdzie się w: czarnej porzeczce, pomarańczach, kapuście, kiwi, pomidorach, agreście, żurawinie, czarnych jagodach, owocach dzikiej róży i jabłkach.

Witamina E także jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu włosów. Znajdziemy ją w olejach tłoczonych na zimno,  w pestkach słonecznika, migdałach,  ryżu, szparagach, w brokułach, selerze, ciemnym chlebie.

Co powinno znaleźć się na naszym talerzu ?

1. Ciemnozielone warzywa: szpinak, brokuły, brukselka, sałata.To grupa warzyw, która powinna na stałe zagościć w naszym menu. Zawierają duże ilości żelaza oraz witamin A i C, które w znaczącym stopniu wpływają na zdrowie i wygląd włosów. Wspomniane witaminy są niezbędne do produkcji sebum, zaś niedobór żelaza powoduje wypadanie włosów.

2. Gotowana fasola
Zawiera nie tylko spore ilości żelaza, ale też protein, niezbędnych dla procesu wzrostu włosa.

3. Orzechy
Dzięki zawartości kwasu omega-3, cynku, selenu oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) wpływają na gęstość i połysk włosów. Najlepiej wybierać orzechy laskowe, włoskie, migdały, orzechy nerkowca.

4. Mięso drobiowe
Zarówno kurczak, jak i mięso z indyka zawierają spore ilości protein, stanowiących podstawowy budulec włosa.

5. Jaja
Mogą być gotowane, smażone lub w każdej innej postaci. Zawierają pełnowartościowe białko oraz witaminy A, D i z grupy B. Dzięki swoim właściwościom wpływają na wzmocnienie włosów, ich grubość i wytrzymałość.

6. Pełnoziarniste pieczywo (chleb razowy) oraz ciemny ryż
W zewnętrznej otoczce ziarna znajdują się spore ilości witamin z grupy B oraz wit. E, żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Ten odżywczy zestaw doskonale wzmacnia włosy i sprawia, że są gęste oraz zyskują połysk.

7. Pestki dyni
Pestki zawierają witaminy z serii B, (B1, B2, B3 i B9) które są liczone w kilkunastu procentach średniego, dziennego zapotrzebowania.
Pestki te zawierają również mikroelementy, takie jak: mangan, magnez, żelazo, fosfor, liczone w kilkudziesięciu procentach dziennego zapotrzebowania.
Pestki dyni to również istna skarbnica cynku - który jest bardzo pomocny w leczeniu trądziku, włosów ze skłonnościami do wypadania, czy łamiących się paznokci! Właśnie pestki dyni mają zbawienne działanie na nasze problemy z wypadaniem włosów.
8. Chude przetwory mleczne
Zarówno jogurt naturalny, jak i chude mleko dostarczają wapń oraz białko, niezbędne dla wzrostu włosa.

9. Wołowina
Stanowi niezwykle bogate źródło żelaza, cynku oraz protein, które są budulcem włosa. Wołowinę powinno się spożywać dwa razy w tygodniu.

10. Papryka
Smakuje i leczy. Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa, a nawet biała – papryka, to prawdziwa "bomba" witaminowa, w strąku jest bowiem prawie komplet witamin i soli mineralnych. Świeży strąk jest bogaty w białko, barwniki roślinne, cukry, olejki lotne oraz witaminy. Najwięcej jest witaminy C, B1, PP, pozostałych z kompleksu B, sporo witaminy A i E



Paznokcie i włosy potrzebują przede wszystkim diety bogatej w białko, składniki mineralne i witaminy, zwłaszcza A, E oraz z grupy B. Nawet niewielkie ich niedobory - do których często dochodzi np. przy odchudzaniu czy przy długotrwałym stresie - w pierwszej kolejności szkodzą właśnie włosom i paznokciom. Wtedy trzeba szczególnie zadbać o dietę. Jej podstawą powinny być surowe i krótko gotowane (na chrupko) warzywa i owoce. Trzeba codziennie jeść nabiał, mięso lub jaja, a 2-3 razy w tygodniu ryby morskie. Bardzo ważne są też produkty zbożowe (2-3 kromki pieczywa pełnoziarnistego i razowego, 2-3 łyżki brązowego ryżu).

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-wzmacniajaca-wlosy-i-paznokcie-jakie-witaminy-i-mineraly_39872.html