Przepisów na pizzę jest wiele. Ja nareszcie
znalazłam swój idealny. Piekę pizze tylko z wykorzystaniem takich
składników i proporcji a zawsze udaje się wyśmienicie. Zdarzało mi się
już upiec zakalec, ciasto które przypominało ,,glinę". Mąki
pełnoziarniste wymagają więcej uwagi i czasu w przygotowaniu ale nie ma
co się zniechęcać- smak wynagrodzi nam wszystko. Pizza idealna na
weekend, na spotkanie ze znajomymi czy w gronie rodzinnym. Zróbcie więc
podwójną porcję! ;)
SKŁADNIKI NA CIASTO ( 2 pizze)
30 g świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody
szczypta soli
2 łyżki oleju ryżowego
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
PRZEPIS
Wodę i drożdże wymieszać, odstawić na kilka minut. Dodać pozostałe
składniki i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia w misce przykryte ściereczką.
Podzielić ciasto na dwie części i uformować pożądanej wielkości okręgi.
Obłożyć warzywami. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec najpierw 10 minut w temp.50 stopni a potem 20 minut w temp.180-200
stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz