piątek, 6 marca 2015

Domowa granola jabłkowa-orzechowa

Domowa granola wygrywa pod każdym względem ze sklepową. Jest smaczna, zdrowa, bez sztucznych dodatków, bez niezdrowych tłuszczy. Możemy zrobić granole z ulubionymi dodatkami- sami komponujemy dodatki oraz ich ilość. Szybko i sprawnie można ją wykonać. Kto nie próbował jeszcze to właśnie nadszedł na to odpowiedni moment!

SKŁADNIKI
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka płatków żytnich
1 szklanka płatków jęczmiennych
1 szklanka płatków jaglanych
1 szklanka pestek słonecznika
1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe)
5 łyżek masła orzechowego
2 łyżki miodu
3 łyżki oleju ryżowego
3 starte jabłka

PRZEPIS
W dużej misce mieszamy suche składniki. Mieszamy miód, masło, orzechowe, olej. Lekko podgrzewamy aby składniki się połączyły. Jabłko tarkujemy na muss. Wszytskie składniki łączymy i mieszamy. Przekładamy na duża blachę i pieczemy ok 35 min w 180. Co jakiś czas mieszając aby granola sie równomiernie upiekła.