wtorek, 31 marca 2015

Superprodukt tygodnia CZOSNEK

Tym postem rozpoczynam nowe serię na blogu. SUPERPRODUKT tygodnia. W każdym tygodniu będę wybierała jeden produkt o zdrowotnych właściwościach i będe starała się wam go przedstawić i zachęcić do wykorzystywania we własnej kuchni. Cykl zaczynam czosnkiem, gdyż uważam go za jeden z najzdrowszych naturalnych produktów. Jeśli macie specjalne życzenia o jakich produktach miałabym pisać- proszę o sugestię. A dziś zapraszam na kilka ciekawych informacji dotyczących POLSKIEGO czosnku.

Korzyści ze spożywania czosnku

- Codzienne spożywanie ząbka świeżego czosnku może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi, przełyku, jelit i prostaty. Wystarczy połączyć czosnek z kalafiorem, brokułami, owocami, błonnikiem i regularnymi ćwiczeniami, by prawdopodobieństwo raka piersi zmalało jeszcze bardziej. 
- Czosnek poprawia stan zdrowia również poprzez obniżenie ciśnienie krwi i poziomu złego cholesterolu.  -Czosnek ma działanie przeciwutleniające i zmniejsza ilość wolnych rodników. 
-Obniża poziom cukru we krwi. 
-Czosnek koi ból głowy i ułatwia zasypianie. 
-Włączenie go do diety jest jednak dobrym posunięciem w profilaktyce chorób serce, infekcji i przeziębień. 

DODATKOWO:
przeciwdziała zwapnieniu tętnic,
obniża poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi,
obniża stężenie cukru we krwi,
powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych (wskazany przy osłabieniu wzroku na tle naczyniowym i tzw. chromaniu przestankowym),
działa kojąco przy wzdęciach, niestrawności oraz wpływa korzystnie na procesy fermentacyjne w jelitach,
przeciwdziała pasożytom jelitowym - owsikom, glistom ludzkim i tasiemcom,
korzystnie wpływa na potencję i zaburzenia w przemianie materii,
działa wzmacniająco,
zapobiega zatruciom metalami ciężkimi oraz skutecznie działa w wypadku zatrucia ołowiem,
pomaga w gojeniu ran,
pomaga w leczeniu przeziębień i chorób układu oddechowego,
zmniejsza ciśnienie krwi,
dezynfekuje drogi moczowe,
ułatwia zasypianie,
łagodzi bóle głowy,
zwiększa apetyt,
redukuje tkankę tłuszczową,
zdaniem niektórych naukowców zapobiega rozwojowi nowotworu.


Właściwości czosnku
Czosnek ma wiele właściwości leczniczych wynikających z jego składu. Wśród istotnych składników ważną rolę odgrywają związki siarkowe, które pochodzą z przemiany aminokwasów, nadające charakterystyczny zapach.

Składniki pokarmowe Składniki mineralne i witaminy
woda 62%
wapń 30mg%
węglowodany 29.8% fosfor 3.1mg%
białko 6.3% żelazo 1.3mg%
tłuszcz 0.1% tiamina 0.06mg%
minerały 1% ryboflawina 0.23mg%
błonnik 0.8% niacyna 0.4mg%
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz