sobota, 7 marca 2015

Brukselka pieczona z pesto

Kolejna propozycja na pyszną brukselkę. Jest to bardzo wartościowe warzywo- niestety ciągle nie docenione. Warto odkrywać jej pyszny smak. Malutkie główki kapustki potrafią być naprawdę pyszne- kilka prostych dodatków i wyśmienita przekąska lub dodatek do obiadu gotowy! A co takiego dobrego ,,siedzi" w brukselce?:)

Te małe kapustki to bogate źródło błonnika i soli mineralnych. Znajdziemy w nich dobroczynne żelazo, fosfor, magnez, witaminę A, C, witaminy z grupy B oraz beta-karoten. Posiada w sobie również kwas foliowy dlatego kobiety w ciąży powinny włączyć ją do swojej codziennej diety. Jest także niskokaloryczna – 100 gram zielonych kuleczek to jedyne 40 kalorii!
Warto również pamiętać, że brukselka:
  • przyspiesza usuwanie z organizmu nadmiaru estrogenu u kobiet
  • zawiera silne przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • działa przeciwzapalnie,
  • wspomaga prace układu sercowo-naczyniowego
  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu
PRZEPIS
Brukselkę umyć i odciąć zewnętrzne liście. Wymieszać z pesto. Piec w formie lub na blaszce ok 30 min w 180C. Podawać jako dodatek do obiadu lub przekąskę.