Te małe kapustki to bogate źródło błonnika i soli mineralnych. Znajdziemy w nich dobroczynne żelazo, fosfor, magnez, witaminę A, C, witaminy z grupy B oraz beta-karoten. Posiada w sobie również kwas foliowy dlatego kobiety w ciąży powinny włączyć ją do swojej codziennej diety. Jest także niskokaloryczna – 100 gram zielonych kuleczek to jedyne 40 kalorii!
Warto również pamiętać, że brukselka:
- przyspiesza usuwanie z organizmu nadmiaru estrogenu u kobiet
- zawiera silne przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki
- wzmacnia odporność organizmu,
- działa przeciwzapalnie,
- wspomaga prace układu sercowo-naczyniowego
- pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu
Brukselkę umyć i odciąć zewnętrzne liście. Wymieszać z pesto. Piec w formie lub na blaszce ok 30 min w 180C. Podawać jako dodatek do obiadu lub przekąskę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz