SKŁADNIKI
1 szklanka wiórek kokosowych
2 szklanki gorącej wody
PRZEPIS Wiórki zalewam na początek jedną szklanką gorącej wody, zostawiam pod przykryciem na ok 2h, po tym czasie przerzucam do blendera, zalewam 1/2 szklanki wrzątku i mielę przez kilka minut. Przekładam zawartość na gazę ułożoną na sitku ustawionym nad miską, jak chwilę przestygnie, wyciskam porządnie płyn, przekładam wytłoczyny z powrotem do blendera, zalewam znowu 1/2 szk wrzątku, blenduję i ponownie wyciskam przez gazę. Wiórki po namoczeniu można od razu zmiksować ze szklanką wrzątku, jednak dzięki podwójnemu blendowaniu uzyskacie bardziej pożywne i smaczniejsze mleko.
ZUPA KREM Z KUKURYDZY
1 puszka kukurydzy
3 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka domowego mleka kokosowego
łyżka pasty curry
Bulion podgrzewam, dodaję pastę curry, kukurydzę i mleko kokosowe. Całość zagotowuję i odstawiam na jakieś 15 min. Blenduję do gładkiej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz