poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pomidorowy pasztet z soczewicy z oliwkami

Pyszny, zdrowy pasztet z soczewicy. Kolejna odsłona tego dobrze znanego chyba już wszystkim wegetariańskiego pasztetu. Piekę go bardzo często, zmieniając tylko dodatki. Bazą zawsze jest soczewica i kasza jaglana. Dziś w wersji pomidorowo paprykowej. Polecam, pyszny i pełen wartości odżywczych.

SKŁADNIKI
  • 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 1 marchew, pietruszka, seler
  • czarne oliwki
  • 3 łyżki domowego ajwaru
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego (domowego)
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • szklanka nasion słonecznika i dyni,
  • przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, słodka papryka, kolendra oraz inne ulubione.
PRZEPIS
Warzywa (cebula, marchew, seler) umieszczamy w melakserze i drobno siekamy. Dodajemy soczewicę, kaszę jaglaną, siemię lniane, ajwar oraz przecier pomidorowy, oliwki. Całość dokładnie mieszamy. Ziarna prażymy na suchej patelni. Dodajemy do masy. Dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Przekładamy do keksówki. Pieczemy ok godzinę 180C.