WARZYWA I ICH DZIAŁANIE
- Papryka, rzeżucha, brukselka i brokuły dostarczają witaminy C - a ta wzmacnia organizm, przyspiesza gojenie się ran oraz zwiększa przyswajanie żelaza z posiłków, chroniąc dzieci przed anemią.
- Kukurydza, marchewka, dynia (i inne żółte i pomarańczowe warzywa) zawierają zeaksantynę - substancję wyostrzającą wzrok. Działa ona jak "wewnętrzne okulary przeciwsłoneczne", chroni siatkówkę przed wolnymi rodnikami. Podobne właściwości ma kolejny składnik tych warzyw, czyli beta-karoten. Przekształca się on w witaminę A, która poprawia widzenie o zmroku i zapobiega kurzej ślepocie.
- Kapusta, sałata, seler naciowy, jarmuż dostarczają witaminy K - niezbędnej do prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka, oraz kwasu foliowego. Bierze on udział w tworzeniu krwinek czerwonych, zapobiegając niedokrwistości.
- Warzywa strączkowe i kukurydza wyróżniają się dużą zawartością witamin z grupy B. Są one niezbędne do pracy mózgu i mięśni zapewniają też prawidłowy wzrost i rozwój dziecka. Oprócz tego łagodzą objawy stresu, uspokajają, poprawiają pamięć i koncentrację.
- Brokuły, rzepa i soja są bardzo bogatym źródłem wapnia - głównego budulca naszych kości i zębów. Wapń ma dodatkowo właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
- Buraki czerwone, natka pietruszki, szpinak, koperek zawierają sporo pożytecznego żelaza, niezbędnego do prawidłowego rozwoju organizmu, poprawia również naszą kondycję fizyczną, zwiększa odporność na infekcje, zapobiega zmęczeniu i niedokrwistości.
- Kukurydza - żółte ziarenka zdrowia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz