Pyszne i maksymalnie zdrowe ciasto figowe. Dodatek marchewki i suszonych owoców daje tyle słodyczy, że zbędny jest dodatkowy cukier. Polewę przygotowałam z jogurtu naturalnego który został osłodzony również puree zrobionym z fig a dla konsystencji dodałam nasionka chia. Pyszne i bardzo zdrowo-słodkie. Idealne na śniadanie i na deser, zasmakuje całej rodzinie. Wypróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI
200 g suszonych fig
3 duże marchewki
szklanka mąki jaglanej
1 jajko
pól szklanki mleka migdałowego
3 łyżki siemienia lnianego
polewa:
jogurt naturalny 150g
5 łyżek nasion chia
puree z fig (które zostało z przygotowania ciasta)
PRZEPIS
Figi zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok godzinę. Marchewkę obieramy i trzemy na małych oczkach. Mąkę mieszamy z siemieniem lnianym i mlekiem migdałowym. Dodajemy jajko i startą marchewkę. Figi blendujemy na gładka masę wraz z wodą w której się moczyły. Odkładamy ok pół szklanki puree które będzie potrzebne do polewy. Pozostałe dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Pieczemy ok godziny w 180C. W tym czasie przygotowujemy polewę. Mieszamy jogurt z puree i nasionami chia. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Kiedy ciasto się upiecze, studzimy a następnie wykładamy na nie polewę jogurtową, która w tym czasie pod wpływem nasion chia powinna już zgęstnieć. Przechowujemy w lodówce. :)
pyszne ciacho!
OdpowiedzUsuń