SKŁADNIKI
350 g mąki pszennej chlebowej typ 750
350 g mąki żytnej typ 720
40 g świeżych drożdży
450 -500 ml letniej wody
2 łyżeczki soli
5 łyżek letniego mleka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
4 czubate łyżki ziaren siemienia
lnianego
PRZEPIS
Mleko lekko podgrzać, wsypać 1 łyżeczkę cukru, rozkruszyć
drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia
zaczynu. Mąkę, sól, siemię lniane, wsypać do miski i
wymieszać, dodać łyżkę oleju, wyrośnięty zaczyn, wlać 450 ml
wody. Wyrobić gładkie ciasto ręcznie, mikserem z hakami albo w robocie. Jeśli jest za
gęste dolać
jeszcze trochę wody. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej
oliwą, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 60
minut. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem, ponownie
przykryć i zostawić na koleją godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra - dół), włożyć foremkę z chlebem i piec 50 minut. Od razu wyciągnąć z foremki i zostawić do wystygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra - dół), włożyć foremkę z chlebem i piec 50 minut. Od razu wyciągnąć z foremki i zostawić do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz